«The Places we exist» av Mathilde Magga

Fortellingen om en samejentes oppvekst i Tromsø av Mathilde Magga. Utstillingen vil være tilgjengelig til januar 2024
5. juli 2023 til 19. januar 2024
5.07.2023 
- 12.07.2023

I 2016 var det store motsetninger mellom det samiske og det norske i Tromsø. I media, fra talerstolene, og i leserinnlegg ble det ofte uttrykt hatske betraktninger om samene. Midt i dette, var Mathilde 12 år gammel. Vi kan lese i media at hun ble slått av større jenter fordi hun var same. Selv ville hun ikke fortelle om dette fordi jentene hadde sagt at samene ikke tålte noe, at de var feige, og hun ville vise at det stemte ikke. Sa den lille jenta som var blå på armene etter slagene. (nyhetsartikkel om hendelsen )

 Dette og flere hendelser, har vært bakteppet for denne utstillingen som hun har kalt The places we excist Fortellingen om en samejentes oppvekst i Tromsø. Mathilde vant ANSA Juvenarte publikumsprisen i 2020 for denne utstillingen.

Tema for utstillingen er utenforskap, fordommer, rasisme og mobbing som unge samer har opplevd under oppveksten som minoritet i en nordnorsk by.

Teksten hennes er innenfor sjangeren “creative non-fiction”, og var hennes Bachelor oppgave i Creative Writing ved Pacific Lutheran University. For å tilgjengeliggjøre teksten for et bredere publikum satte Mathilde private bilder inn teksten og trykket den opp i utstillingsformat. Dette gjorde hun i samarbeid med Lars -Kristian Nerbø.

Mathilde Magga er en ung samisk litteraturstudent ved University of Washington, The English Language & Literature Master/PhD program, der  hun fokuserer på urfolkslitteratur. Hun har fra før en double major i English Literature and Holocaust, Genocide & Indigenous Studies fra Pacific Lutheran

University. Hun gjorde ferdig sin master ved UW, i mai-22 og fortsetter på PhD-programmet våren-23.

Teksten hennes er innenfor sjangeren “creative non-fiction”, og var hennes Bachelor oppgave i Creative Writing ved Pacific Lutheran University.

Vernissage: 5. juli kl 17:00 ved Galleri Várdobáiki.

Utstillingen vil være tilgjengelig hverdager kl 10 – 15 frem til januar 2024.

For mer info:

Mathilde Magga, mobil 472 47262, mathilde__98@hotmail.com

Hanne Svinsås Magga, mobil 908 81245, hanne.magga@hotmail.com

Galleriansvarlig Tone Elvebakk, 90531195, tone@vardobaiki.no

 

Kontaktinformasjon:

Spørsmål rettes til Galleriansvarlig

Andre utstillinger