Gården ligger helt oppunder fjellet langt fra kysten, og fra tunet har man fantastisk utsikt over nabobygdene og området rundt.
Den første faste bosettelsen på Gállogieddi tegner seg fra slutten av 1700-tallet, da reindriftssamen Jon Nilsen med familie slo seg ned her. Området i og rundt markebygdene var godt kjent for reindriftssamene som hver vår flyttet fra vinterbeitene på svensk innland (Jukkasjärvi kirkesogn) til sommerbeitene ved norskekysten. Mange av reindriftssamene ble etter hvert bofaste, og det er denne bosetningen som hovedsaklig danner grunnlaget for dagens markebygder.
Med utgangspunkt i gårdmiljøet ble det drevet kombinasjonsnæring hvor jordbruk, fiske, utmarksnæringer og reindrift utgjorde en helhetlig økonomi. Gårdstunet består av gamme, tradisjonell buestangslavvo (bealljegoahti), våningshus, fjøsbygning, eldhus, stabbur, skjeltersjå, jordkjeller og en samling av gamle gjenstander og redskaper.
I våningshuset kan du i tillegg se en utstilling med tradisjonelt samisk håndverk – duodji. Tilknyttet museet finner du også en 2 km lang kultursti med markasamiske kulturminner. Kulturstien er merket og løypa er en del av den gamle ferdselsveien til fjells.
Hver sommer i slutten av juli arrangeres festivalen Márkomeannu på Gállogieddi.