Tove Kvernmo Gaup: Veaskkuideamet Våre vesker

Den samiske kunsthåndverkeren/duojáren Tove Kvernmo Gaup har laget samiske vesker i mange ulike materialer som stilles ut. I riktig gammel tid var samene nomader som flytta, jakta og sanka til livets opphold. Alt man trengte i dagliglivet frakta man med seg, og unyttig pynt slepte man ikke på. De satte pris på fine, forseggjorte ting, så derfor dekorerte man brukstingene. Duodji har bestandig vært en sentral del av kulturen – en livsnødvendighet for eksistens. I eldre tid laga vi sjøl alt det som trengtes, av lokale råvarer. Gjennom handel fikk vi tilgang på nye materialer og redskaper, og traderte disse inn. Nå lever vi samer som resten av den vestlige verden. Med overflod av klær og utstyr i butikkene. Likevel syr vi våre skotøy, kofter og andre klær, huler ut rikuler til guksier, fletter eller vever våre skoband og syr våre skinnvesker. Hvorfor gjør vi det egentlig? Kos dere med veskeutstillinga, folkens. Bli gjerne så inspirert at dere hiver dere i syinga når dere kjem heim. Neste gang dere er på butikken, kan dere kanskje takke nei til plastpose å pakke varene i. Hilsen Tove
November 2014 til mai 2015
28.12.2014 
- 1.05.2015
Tove Kvernmo Gaup

Tove sier selv: Av de forskjellige materialer og teknikker innen duodji liker jeg spesielt godt å jobbe med tekstiler og symaskin, og med handsøm av hjemmegarva skinn, sisti.

Dette ser vi godt på veskene, både når det gjelder teknikk og materialvalg.

Veskene spenner fra tradisjonelle samiske vesker, til spenstig design. Av og til skal det ikke mer til enn valget av knappen som løfter den fra å være et tradisjonelt produkt til å bli moderne og annerledes.

Tove Kvernmo Gaup

Tove er født i Gratangen (1957) og flytta til Bardu som 3 åring. Hun hadde sin barndom i Bardu på et småbruk, men var ofte på Kvernmo i Gratangen hos sin farslekt, som er av samisk herkomst. Hun flytta til Finnmark da hun var 18 år. Med små avbrekk på et par år på skole andre steder, har hun bodd i Finnmark inntil for 6 år siden da hun flytta til Troms fylke igjen. Bor nå i Gratangen og jobber på Duodjeinstituhttas regionskontor i Nordland, som veileder i duodji og design. Hun har kontor på Várdobáiki.

Håndarbeide

Tove sier at hun har bestandig drevet med handarbeid. Lærte å strikke da hun var 6 år. Sydde dukkeklær allerede før skolealder. Til å begynne med for hand, og etter hvert ble hun betrodd mammas symaskin, en Singer sveivemaskin. I tenårene pleide hun å sy seg klær som bukser og skjorter, og hun strikka gensere, luer, sokker og votter til seg selv og sine søsken. Et par av hennes tanter drev mye med handarbeid og inspirerte henne veldig.

Duodji – samisk husflid

Duodji, samisk husflid, fikk hun innblikk i da hun flytta til Finnmark og ble boende i Kautokeino med mann og etterhvert 6 barn og 3 barnebarn. Hun lærte seg nødvendige duodjeteknikker ved å gå på temakurs, og etter prøve-å-feile-metoden.  Hun lærte spesielt mye ved å jobbe med duodji ilag med eldre duodjeutøvere som satt inne med stor tradisjonell kunnskap som de villig delte med henne. Det er hun veldig takknemlig for.

Etter hvert ble hun i stand til å produsere samiske klær, utstyr og fottøy til familiens bruk. Hun lærte også å snakke samisk, og med det mange spesialtermer innen duodji.

I godt voksen alder tok hun formell utdannelse i duodji.

I store deler av sitt voksne liv har hun brukt det meste av sin tid og sin energi på å ta seg av familien, og sy til familiens behov. Nå som barna er ute av redet har hun bedre tid til å jobbe utenfor hjemmet og til å drive med duodji.  Hun trives godt i jobben som Duodjeveileder her i området og håper at folk er fornøyd med den jobben hun gjør.

Når det gjelder utstillinga, blir det ei utstilling som vil endres gjennom at hun supplerer/plukker vekk objekter utover vinteren. Så når mai mnd kommer og alt skal plukkes ned, er det ei helt anna utstilling enn den vi hadde på åpningsdagen.

Hun er veldig glad for at hun får stille ut sin duodji på Galleri Várdobáiki, og håper at tingene hennes kan være til inspirasjon for andre som driver med duodji, og for de som vil lære seg å duodje.

Å drive med duodji er mer enn en jobb, det er en livsstil.

Utdannelse: 

Videregående skole; kokk/servitør

Videregående skole; duodji, ett år

Diverse korte kurs i forskjellige duodje- og husflidteknikker innen skinn, tekstil og garn

Kostymemakerkurs, 4 mnd

Kunst og handtverk, grunnfag og mellomfag, Høyskolen i Volda

Mat, konservering og kultur, Høyskolen i Volda

PPU for formingsfaget

Duodji bachelor, Sámi Allaskuvla, Kautokeino,

DSALBO (samisk semesteremne), Samisk Høgskole – Sámi Allaskuvla, Kautokeino,

 Jobb:

– i planteskole

– som servitør

– hatt familiebarnehage hjemme

– på klesbutikk

– på bensinstasjon

– på systua til Beaivvaš sámi Teater

– på Venor,  med produksjon av lavvuduker

– på vgs som faglærer

– tar i mot bestillinger på duodji  og sy til folk

– som veileder i duodji og design for Duodjeinstituhtta

Kontaktinformasjon:

Spørsmål rettes til Galleriansvarlig

Andre utstillinger