Tore Hund blir regnet som Olav Haraldssons banemann under slaget på Stiklestad. På seg hadde han et for oss interessant klesplagg. Det står skrevet i Snorre Sturlassons Kongesagaer:
«Tore Hund hadde hatt finnferd desse to vintrane, og kvar vinter hadde han vore lenge på fjellet og fått overlag mykje gods og hadde drive mange slags handel med finnane. Han lét gjere seg der 12 reins-kufter, med så mykje trolldom at inkje våpen beit på dei, mykje mindre enn på ei ringbrynje»
For å sikre at vi hadde et godt historisk fundament å bygge valgene på, opprettet vi en referansegruppe. Denne besto av:
I referansegruppen har følgende vært diskutert:
Med dette som utgangspunkt valgte vi å lage en skinnkrage av reinfell – čehporis. Denne ble laget av Ellen Berit Dalbakk.
Hun brukte skinn fra en reinokse slaktet før brunst. Hodet ble flådd og ble med på plagget, mens det korthårete skinnet på beina og den bakerste delen av ryggen ble skåret bort. Det lange ragget under halsen på oksen er på kragens skulderparti. Begge ørene ble fjernet, og det ble skåret ut en halsåpning på kraven. Hodet dekker brystpartiet og åpningen ble dekoreret med bånd. Det ble brukt 2-3 barkinger i garveprosessen, noe som gir rårand i skinnet. Båndene ble laget av garn fra spælsau, som var vanlig på denne tiden. Garnet ble spunnet og plantefarget. Båndene ble vevd på njuskun/grindvev og lohttán/flammet/lagt med kypertbinding.
Det ble kuratert en utstilling med čehporis, sammen med et forkortet utdrag av Snorre Sturlassons Kongesagaer presentert sammen med utvalgte illustrasjoner fra samme bok. Utdraget forklarer de utløsende hendelsene forut for selve slaget på Stiklestad, og beskrivelse av selve slaget. Vi viser også tidligere avbildninger av Tore Hund. Det er Olav den helliges fall i Slaget på Stiklestad av Peter Nicolai Arbo og alterbildet fra Nidarosdomen fra første halvdel av 1300-tallet.
I tillegg kan du se to storslåtte og mektige maleriene som kunstneren Alvin Jensvold har laget av Tore Hund.
Prosjektleder: Tone Elvebakk
Duojár/håndverker: Ellen Berit Dalbakk
Spinning: Sissel Brun Ellevseth
Plantefarging: Sylvi Kristoffersen og Sissel Brun Ellevseth
Veving på njuskun/grindvev: Ellen Berit Dalbakk
Lohttán/flamming/legging med kypertbinding; Tone Elvebakk
Utstillingsdesign: Alvin Jensvold
Várdobáiki AS
Skånlandsveien 78
9440 Evenskjer
Organisasjonsnummer: 985 425 329
Kontonummer: 4605 25 14266
+47 76 98 50 20
Åpent hverdager 09.00–15.00
PARKERING
Vi ber alle våre gjester om å benytte parkeringsplassen vår på baksiden av bygget, vis-á-vis Tjeldsund vekst. Unngå å parkere på parkeringsplassen tilhørende Coop Extra, Presangen eller En Smak kafé.
Várdobáiki:
Mandag-fredag
08.30–15.00
Museum / Galleri:
Mandag-fredag
10.00–15.00
Lørdg/søndag fra 17.6 til 30.6.2023
10:00-17:00
Gállogieddi:
Sesongåpent
1. juni–medio august alle dager kl. 10:00-17:00
Vilgesvárre samisk boplass
Ta kontakt med Tore Johnsen, for besøk.
Tlf: 905 92 574
© 2025 Várdobáiki