Svært nyttig
– Gjennom andre undersøkelser vet vi mye om helsen til folk som bor i byer, men vi vet veldig lite om helsen til folk i distriktet, sier overlege Ann Ragnhild Broderstad. I tillegg til å jobbe på UNN Harstad som legespesialist i indremedisin, er hun forsker ved UiT, og siden hun selv bor i Tjeldsund kommune, har også hun blitt invitert til SAMINOR 3.
– Jeg skal delta. Med en befolkning som blir stadig eldre, er det viktig at kommunen får vite mest mulig om egne innbyggere for å kunne planlegge best mulig helsetjenester i tiden som kommer, sier Broderstad. Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner, men de får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er svært nyttig når de skal planlegge helsetjenester i årene som kommer.
Taushetsplikt
I 20 år har SAMINOR vært en viktig kilde til forskning om helse og levekårene i Midt- og Nord-Norge. Evenes og Tjeldsund er to av 50 kommuner som er plukket ut til den tredje runden av SAMINOR.
– Hver deltaker er like viktig, uansett helsetilstand, kjønn, eller kulturell bakgrunn. Jo flere
som deltar, desto bedre kunnskap og forskningsresultater får vi, sier Broderstad. Som hos fastlegen din, har alle som jobber i SAMINOR 3 taushetsplikt, og som hos fastleger blir resultatene lagret trygt.
Du bestemmer
I utgangspunktet har alle inviterte blitt satt opp med møtested, dato og klokkeslett i sin hjemkommune.
– Men fordi vi vet at det er mange som pendler mellom Tjeldsund og Evenes kommune, er det mulig å dra på drop-in-time der det er mest praktisk for deltakeren, sier Ann Ragnhild Broderstad.
For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.
– Fra tidligere undersøkelser vet vi at krigen og fornorskningen har satt spor som preger oss i nord. I SAMINOR3 spør vi deltakerne om dette gjelder også i dag, sier Broderstad.